Okok

A bőr kiszáradásakor mélyreható változások jönnek létre a bőrben: nem csak a víztartalom csökken, hanem megváltozik a hámban lévő zsiradékok összetétele is, továbbá meglazul a hámsejtek kapcsolata, ami ahhoz vezet, hogy a hám még kevésbé tudja megőrizni a víztartalmát.

A bőrszárazság gyakori – különösen télen. Ennek egyik oka, hogy a lakás levegője a fűtés miatt szárazabb lesz. Elsősorban a csecsemők és idősebbek hajlamosak a bőr kiszáradására, mert náluk a bőr faggyútermelése alacsonyabb.

A száraz bőr okai lehetnek még: légkondicionáló berendezés túlzott használata, fűtőtest mellett való huzamos ideig való tartózkodás, túlzott tisztálkodás.

„Belső” okok

Néha az is előfordul, hogy a bőrszárazságnak „belső” oka van. Ilyenek lehetnek például a pajzsmirigy alulműködés vagy a gyors fogyás. Természetesen az oki kezelésre kell törekedni, de ehhez idő kell; ilyenkor érdemes jó minőségű testápolóval átsegíteni a viszkető perióduson a beteget addig is, amíg az oki kezelés célt ér.

Gyógyszer-mellékhatás

Vízhajtó gyógyszerek szedése is vezethet száraz bőrhöz (például szívelégtelenség vagy magas vérnyomás esetén). Ritkábban az úgynevezett antiandrogén szerek is okozhatják a bőr kiszáradását.

A bőr kiszáradásának megelőzése

  • Kíméletes tisztálkodás (nem muszáj például minden alkalommal az egész testet szappannal lemosni, elegendő lehet az intim területek szappanozása). A tusfürdő egyébként ilyen szempontból nem jobb, mint a szappan.

  • Párásító alkalmazása a lakásban

  • Megfelelő folyadékfogyasztás

  • Bár nem bizonyított egyértelműen, de úgy tűnik, hogy egyes táplálékok is javítják a bőr ellenállóképességét. Ilyenek például a hal, illetve egyes növényi olajok (mint például a ligetszépe-olaj). Természetesen ezeket huzamosan, hónapokig kell fogyasztani, hogy hatásuk legyen.

  • Óvatos törölközés (dörgölés helyet inkább itassuk a vizet, puha törölközővel)

  • Testápolók (pl. Sanatopic) használata. A testápolóknak jól ismert rövid távú hatásuk van: fokozzák a bőr víz- és zsiradék tartalmát, a bőr simább, rugalmasabb lesz.
    Kevésbé ismert a hosszú távú hatás: rendszeres használattal újra épül a bőr ellenállóképessége (a bőr „barrier”), de ez legalább egy hónapot igénybe vesz. Természetesen erre is csak rendszeres, naponkénti 1-2 alkalmazás mellett lehet számítani. (A rövidhatású szerekkel napi 4-6 kezelésre lenne szükség ehhez, amit kevesen tudnak megoldani.)