Az illatanyagok jelentősége

Az illatanyagok gyakran szerepelnek a kozmetikumok összetevői között. Egyre többen tudják, hogy ezek ellen gyakran alakul ki allergia – akkor is, ha természetes eredetűek. Testápolókban, arckrémekben, szappanokban, samponokban egyaránt előfordulnak

A Sanatopic készítményekben NINCS illatanyag.

Miért használnak mások illatanyagokat?

Logikus kérdés, hogy ha egyszer ennyi gond van velük, miért kerülnek bele a kozmetikumokba az illatanyagok? Egyrészt nyilvánvalóan azért, mert sokan szeretik az illatos testápolót, tusfürdőt, szappant. A másik ok rejtettebb: főleg a testápolóknál előfordul, hogy nyáron, amikor a bőr nagyon felmelegszik a nap hatására, és az izzadás is sokszor erősödik, a krémekben levő zsiradékok, olajok illata érezhetővé válik, amit sokan avasodásnak gondolnak, sőt, előfordul, hogy kidobják a krémet, mert romlottnak vélik. Ha viszont parfümöt kevernek a krémbe, akkor az is párolog, és elnyomja a kellemetlen illatokat. Minél melegebb van, és minél melegebb a bőr, annál inkább, így szinte automatikusan annyi illatanyag párolog, amennyire szükség van. Azt is tudnunk kell, hogy legtöbbször csak a szokásosnál érzékenyebb orrú személyek (főleg nők) szokták ezt az illatot érezni.

Mit lehet tenni?

Látszólag egyszerű a megoldás: ki kell hagyni azokat a zsiradékokat, olajokat, amelyek illatát az érzékeny orrú emberek nem szeretik. Ezek azonban néha éppen a legjobb nyersanyagok. Marad az, amit a Sanatopic gyártója tesz: megpróbálja ezeket a gondolatokat az Interneten kommunikálni, és sajnálattal lemond azokról a vásárlókról, akik ezt nem olvassák el. Tapasztalat szerint, azokat, akik ismerik a jelenséget, már nem is zavarja annyira ez a probléma, illetve rájönnek, hogy ez inkább csak akkor jelent problémát, ha közvetlenül kenés után megy valaki a tűző napra.Ezt a nehézséget a nagyobb gyártók nem merik bevállalni.
A kompromisszum eredménye, hogy a Sanatopic készítmények esetében a legjobb, leghasznosabb nyersanyagokat lehet használni, amelyek ráadásul nem is drágák. Kivétel a lanolin, amelyből a kezdetben használt (egyébként kiváló) anyagból is sikerült egy még tisztább, még szagtalanabb – és sajnos drágább -változatot beszerezni. Miután azonban a kiváló lanolin az egyik titka a Sanatopic meglepően jó hatékonyságának, ezt az áldozatot meg kell hozni, de végül összességében csak elviselehető mértékben növekedett néhány éve a Sanatopic ára.

Összefoglalva:

A Sanatopic gyártója nem alkuszik meg azzal, hogy illatos krémből többet lehet eladni, fontosabbnak tartja, hogy semmiképpen se a Sanatopictól váljon valaki allergiássá.