Mi a kontakt ekcéma?

Bőrgyulladás, mely amiatt jön létre, hogy a bőr valamilyen anyaggal érintkezésbe („kontaktusba”) kerül.

A kontakt ekcéma is kétféle lehet

Jól ismert formája például a „fémallergia”, amikor a karórával érintkező területeken, a farmerek fémgombjai alatt vagy a fém ékszerek környékén alakul ki bőrpír, viszketés. Természetesen nem általában a fémekkel szemben alakul ki allergia, hanem konkrétan nikkellel, krómmal vagy koballtal szemben (ezek a leggyakoribb fém allergiák). Ugyancsak gyakori az illatszerekkel kapcsolatos allergia is.

Hasonló jelenség a tenyéren is előfordul, főleg olyanoknál, akik vegyszerekkel dolgoznak (például fodrászok). Először apró viszkető hólyagok keletkeznek a bőrön, később inkább száraz hámlás a jellemző, a tenyér kérgessé is válhat.

A tenyéri ekcéma alapvetően kétféle okból jöhet létre: egyrészt lehet valaki allergiás különböző anyagokra (leggyakrabban fémekre, illatanyagokra, vegyszerekre), másrészt lehet, hogy csak erősen kiszárítja valami a bőrét (például szerves oldószerek vagy a gyakori kézmosás). A két ekcéma alapvetően különbözik egymástól okát tekintve, de megjelenésükben hasonlítanak, néha nehéz is őket elkülöníteni.

Használható-e a Sanatopic kontakt ekcéma esetén?

A Sanatopic elsősorban a bőr kiszáradása esetén hasznos. (Az allergiás ekcémát nem gyógyítja – bár a bőr saját védekezőképességének helyreállításában hasznos lehet ilyenkor is).

A többi ekcéma fajtáról itt olvashat.