Kiegészítő kezelések

Pikkelysömör (pszoriázis)

PikkelysömörA pikkelysömör (latinosan: psoriasis) örökletes alapon kialakuló idült bőrbetegség. Az örökletesség nem mindig nyilvánvaló, különösen akkor, ha viszonylag későn (40 éves kor felett) kezdődik. A fiatalabb korban kialakuló pszoriázisnál gyakran találunk a családban érintett személyt a vérszerinti rokonok között.

Sokan „pszori”-nak becézik. A hajas fejbőrt, a könyököt és térdet szinte mindig érinti, de szinte minden testtájon jelentkezhet, az arcon szerencsére nagyon ritkán jelenik meg.

A pikkelysömör kezelése

Pikkelysömör hajas fejbőrLeggyakrabban gyulladáscsökkentő krémekkel kezelik, de számos egyéb eljárás is létezik a tünetek megszüntetésére.

A megfelelő testápoló használatával a gyulladáscsökkentő krémekből szükséges mennyiség jelentősen csökkenthető, ami egyrészt a mellékhatásokat mérsékli, másrészt gazdaságos is. A Sanatopic karbamid tartalma hozzájárul a bőr megnyugtatásához és a pikkelyek felpuhításához, leválasztásához. Az első megfigyelések szerint rendszeres alkalmazása meghosszabbíthatja a tünetmentes időszakok hosszát is (bár erre még nagy esetszámú felmérés nem készült). Nagyobb kép

A hajas fejbőr pikkelysömöre a fejbőr korpásodáshoz hasonlóan kezelhető

Napozás, szoláriumozás, fénykezelés (PUVA, UVB) esetén feltétlenül ajánlott a testápoló kezelés.

Hajas fejbőr

Hámlás, gyulladásA hajas fejbőr gyakran érintett pikkelysömör (psoriasis) esetén, különösen a széli részeken. Egyik lehetséges (kevésbé ismert) kezelési módja:

3-4 órára Sanatopic pakolás (a hajas fejbőrbe bőséges mennyiséget dörszöljük be, kíméletes mozdulatokkal). Ha a krém beivódott, a kezelés ismételhető, majd hajmosás következhet korpaellenes samponnal. Általában ezután alkalmazandó a bőrgyógyász által javasolt gyulladáscsökkentő vagy más szer. Ha a pikkelyeket sikerül eltávolítani, akkor a gyulladáscsökkentő szerek és samponok is jobban hatnak. Fontos azonban, hogy a hámfelrakódások eltávolítása kíméletesen történjen, ebben segít a Sanatopic intenzív krém. Javasolt sampon: Pala sampon