Gyakoribb, mint gondolnánk

60 éves kor felett igen gyakori a bőrviszketés, ami annyira kellemetlen lehet, hogy viszketéscsillapító gyógyszer (antihisztamin) szedésével is megpróbálkoznak. Sajnos azonban az antihisztaminok alig mérséklik ezt a típusú viszketést.

A megoldás

A legtöbb esetben a megfelelő hosszú hatású testápoló viszont megoldja a problémát (a rövid hatásúak csak ideig-óráig adnak enyhülést). A legtöbb, üzletben kapható testápoló rövid hatásúnak tekinthető.

A hosszú hatás jelentősége

Számos bőrbetegség (atópiás ekcéma, kéz ekcéma, pikkelysömör) romlik, ha száraz a bőr. Nem közismert, hogy a legtöbb testápoló hatása csak 4-6 órán át tart. Könnyű kiszámolni, hogy miután a nap 24 órából áll, a maradék 18 órában a bőr nem élvez megfelelő védelmet, a bőrfolyamat romolhat. Tehát 4-6 órán át javul – vagy stagnál – és 18 órán át romlik. Komoly hatást tehát csak napi 4-6 kenéssel lehetne elérni, amit kevesen tudnak megoldani.

A megfelelő hatóanyagot tartalmazó testápolók azonban akár 12-17 órán át is hatásosak, így napi 1-2 alkalmazás ugyanazt a hatást éri el, mint más testápolókkal a napi 4-6 kenés.

Ha a bőr időnként kiszárad, akkor a bőrproblémák kialakulása is újra kezdődik, ami például ahhoz vezethet, hogy több gyógyszertartalmú krémre lesz szükség.

Nem ritkán látjuk, hogy 60 éves kor alatt, már középkorú embereken is jelentkezik ez a típusú bőrviszketés.

Gyakran előfordul, hogy az idős emberek ilyen problémáit nem veszi komolyan környezete, csak öreges panaszkodásnak gondolják, pedig megkeserítheti a mindennapi életet. Felmérések igazolják, hogy az idős emberek sokszor nem is említik problémájukat.