Mi a lanolin?

A lanolin a gyapjútermelés mellékterméke. 100 kg gyapjúból 2-4 kg lanolin nyerhető. A lanolin tartja puhán a gyapjút és védi meg az átázástól. Összetétele hasonlít az emberi bőr hámjában található zsiradékok összetételéhez. A lanalkol módosított lanolin.

Egyéb elnevezések:Gyapjúzsír, gyapjúviasz. A két elnevezés közül a gyapjúviasz a pontosabb.

A lanolin hatása a bőrünkre

A lanolin igen jó nedvesítő anyag: a vizet apró cseppekre oszlatja, melyek mérete kisebb, mint a milliméter ezredrésze (0,6 mikrométer). Így bejut vele a hám mélyebb rétegeibe is – ott raktározza, és ha a bőr kiszárad, ezeket az apró cseppeket a hámba bocsátja. Bizonyítottan gyorsítja a sebgyógyulást is.

Félinformációk és tévedések az Interneten

A lanolinról meglehetősen sok pontatlan információ található az Interneten. Az egyik ilyen, hogy gyakran okozna allergiát. Bár az igaz, hogy időnként okozhat ilyen panaszokat, de ez igen-igen ritka.

A tévedés onnan származik, hogy 1953-ban Sulzberger és munkatársai felmérést készítettek, melynek során 1048 személy teszteltek, akik közül 12-nél tapasztaltak lanolinra allergiát (vagyis kb. 1%-ban). Ez valóban sok, ha arra gondolunk, hogy Magyarország lakosságának egy százaléka 100.000 ember, tehát ennyi lanolin allergiásra számíthatnánk.

Azonban ez félreértés: a felmérésben csupa ALLERGIÁS embert vizsgáltak (tehát akikről már tudták, hogy allergiás valamire, nem pedig átlagembereket). További fontos tényező, hogy a teszteket általában olyan lanolin készítménnyel végezték, amelyik viszonylag gyakrabban okoz allergiát (merthogy lanolin és lanolin között is különbség van).

Azt is figyelembe kell venni, hogy régebben kevésbé voltak szigorúak a minőségi követelmények, így akár az is előfordult, hogy vegyszerrel vagy antibiotikummal volt szennyezett a gyapjúviasz. Így a tesztekben észlelt allergia valójában vegyszerallergia is lehetett. Ma ez európai készítményeknél elképzelhetetlen.

A legigényesebb gyártók még a rendelkezésre álló kitűnő minőségű lanolinokból is kiválasztják azokat, amelyekkel a legkevesebb a gond. Például a Sanatopic esetében a használt lanolin-származék háromszor drágább, mint a szokásos kommersz testápolókban lévő lanolin.

A fenti félreértett felmérést helyreteszi Kligman bőrgyógyász professzor (Pennsylvaniai Egyetem) igen alapos vizsgálata: 943 személyből egyetlen egy sem volt allergiás lanolinra, pedig három különböző készítménnyel is tesztelték az allergiát.

Sajnos az Európai Bizottság direktíváiba is bekerült a téves adat (76/768/EEC). Ezt ugyan a 82/368/EEC direktíva korrigálta, de sok kozmetikai marketinges a mai napig próbálja kihasználni egyes termékek reklámozására a hatályon kívül helyezett direktívát (a „lanolin mentes” összetételt, mint pozitívumot említve). Nem törődve azzal, hogy negyvenéves tévedéssel érvel

Kligman professzor mondta 1982-ben: „A lanolin csodálatos anyag. . Hátrányai minimálisak, az előnyeit viszont a mai napig nem használtuk ki”.